sâmbătă, 7 mai 2011

ums-1jt14.jpg
In ziua praznuirii Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan,ucenicul cel iubit” al Domnului Hristos si singurul care nu a fugit si L-a insotit pe Acesta pana la Cruce, va propunem sa ascultam impreuna poate cele mai frumoase, mai tainice si mai profunde capitole din Evanghelia sa, cele cuprinzand Cuvantarea de despartire si rugaciunea Mantuitorului catre Tatal, citite la Denia din Joia Mare de catre IPS Teofan, Mitropolitul (inca) al Olteniei si Mitropolit ales al Moldovei. Dat fiind ca 2008 a fost proclamat simbolic de Sfantul Sinod anul Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii, ne amintim ca parintele Gheorghe Calciu ne sfatuia cu insistenta (vazand aceasta grava lipsa la ortodocsi) sa citim zilnic din Sfanta Scriptura, in special (si incepand cu) cartile Noului Testament.
Dintre evanghelisti, Sfantul Ioan este cel care ne introduce cel mai direct, mai puternic in camarile de taina ale Duhului, ale Imparatiei lui Dumnezeu; din cuvintele, descoperirile sau relatarile sale Hristos ni Se descopera parca cel mai viu, cel mai limpede, cu cea mai mare putere ca Dumnezeu adevarat, ca Dumnezeu al Iubirii si ca Lumina a lumii. Nu in zadar Sfantul Apostol Ioan a fost numit de Biserica si “Teologul“, pentru ca ne-a vorbit despre Dumnezeu cel mai… dumnezeieste, revelandu-ni-L intr-un chip unic si de ne-egalat prin cuvant pe Cuvantul intrupat al Tatalui. In Evanghelia si in Epistolele Sfantului Apostol Ioan simti in modul cel mai limpede ca, asa cum spunea un parinte ardelean foarte atasat de Sfantul Evanghelist Ioan (parintele Miron Mihailescu) iti vorbeste Dumnezeu” chiar tie insuti, personal si direct.
Stand langa inima lui Iisus si la picioarele Crucii Sale, Ioan I-a simtit cel mai de aproape “bataile inimii” Dumnezeu-Omului, i-a “pipait” Duhul cel mai de aproape si si-a facut inima lui vas incapator al Iubirii Lui in care Hristos sa-Si poata deserta fara rest tainele Sale. Nu intamplator numai lui i s-au incredintat, la batranete, si revelatiile eshatologice cele mai de necuprins (‘traduse’ in cartea Apocalipsei, contestata azi chiar si in spatiul teologic ortodox de cei care, in spirit protestant, pun stiinta lumeasca mai presus de Duhul si intelepciunea Bisericii).
Pentru noi, personal, Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan este cel prin care Dumnezeu-Cuvantul a intrat in inima intaia oara ca glas si ca putere de dincolo de aceasta lume, chemandu-ne si pe noi sa iesim cu inima si gandirea din lumea cea cazuta. Prin cuvantul incredintat sfantului Ioan, putem sa incepem sa “adulmecam” adierea si mireasma Imparatiei lui Dumnezeu sa “prindem gust” de harul Duhului Sfant si, pe masura curatirii noastre, sa ne ranim de dorul dupa Viata vesnica. Sa-l ascultam deci pe Sfantul Ioan cu credinta si cu dragoste. Cum ar spune parintele Miron, mai sus pomenit, atentie, vorbeste Dumnezeu!