luni, 7 februarie 2022

8 februarie † Cinstirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat








• Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilatsf_mc_teodor_stratilat
Toate muceniciile sunt scumpe înaintea lui Dumnezeu, dar există mucenicii mai scumpe decât cele mai scumpe. Valoarea unei mucenicii depinde de mărimea bunurilor pe care le leapădă creştinul, acceptând mai bine să moară pentru Hristos. Şi mai departe, depinde şi mai mult de mărimea suferinţei pe care o îndură creştinul de dragul credinţei lui în Hristos. Sfântul Teodor, care era mare comandant militar în armata romană în timpul împărăţiei lui Licinius şi guvernator al cetăţii Heraclea, şi-a dispreţuit tinereţea, marea frumuseţe, înaltul rang militar şi onorurile cu care îl înconjura împăratul; toate acestea, de dragul lui Hristos. Teodor a fost mai întâi biciuit, fiind lovit cu şase sute de lovituri de bici peste stomac. După aceea, a fost înălţat pe o cruce şi străpuns peste tot cu lăncii. La sfârşit i s-a tăiat capul. De ce? Pentru că Sfântul Teodor Îl iubea pe Hristos mai mult decât orice altceva în această lume. El se scârbea de idolatria prostească de la curtea imperială, dominată de superstiţiosul Licinius. El dărâma la pământ idolii de argint şi de aur şi împărţea bucăţile săracilor. El a întors pe mulţi la credinţa în Hristos şi îi striga chiar şi lui Licinius să se lepede de idoli şi să creadă în Unul Adevăratul Dumnezeu Cel Viu. În timp ce era torturat, Sfântul Teodor spunea fără încetare: „Slavă Ţie, o, Doamne Dumnezeul meu, Slavă Ţie!”. Sfântul Teodor Stratilat şi-a dat duhul în mâinile Domnului nostru la 8 februarie din anul 319 după Hristos, la ceasul al treilea al după amiezii. Sfântul Teodor este socotit apărătorul ostaşilor care îl strigă pe el pentru ajutor. Sfintele sale moaşte făcătoare de minuni au fost mutate de la Evhaita la Constantinopol şi îngropate în Biserica din Vlaherne.
• Pomenirea Sfântului Proroc Zahariasf_pr_zaharia
Zaharia a fost al unsprezecelea dintre cei doisprezece Proroci Mici, care împreună cu Agheu l-au convins pe Împăratul Zorobabel să refacă Templul de la Ierusalim. Zaharia a proorocit intrarea slăvită a lui Hristos în Ierusalim: „Iată împăratul tău vine la tine drept şi biruitor; smerit şi călare pe asin, pe mânzul asinei”. (Zaharia 9: 9). El a mai proorocit şi vânzarea lui Iuda, pentru treizeci de arginţi: „Şi mi-au cântărit simbria mea, treizeci de arginţi” (Zaharia 11: 12); de asemenea, părăsirea lui Hristos de către apostolii Săi la ceasul Pătimirii: „Bate-voi păstorul şi se vor risipi oile turmei” (Zaharia 13:7 [?]); (Matei 26: 31; Marcu 14: 27). Proorocul Zaharia mai este numit şi „văzătorul secerii”, căci a avut o vedenie în care se pogora o seceră din cer, ca să-i secere pe păcătoşi, mai ales pe hoţi şi pe hulitorii Numelui lui Dumnezeu. Zaharia a murit în partea a doua a domniei lui Darius Istaspe, cam pe la anul 520 înainte de Hristos.
• Pomenirea Sfântului Sava al Doilea, Arhiepiscopul Sârbilor
Sava a fost fiul regelui Ştefan celui Întâi Încoronat şi nepotul de frate al Sfântului Sava Întâiul. Înainte de tunderea în monahism, Sfântul Sava II s-a numit Predislav. Urmând exemplul unchiului său, Predislav s-a tuns în monahism şi a slujit cu râvnă în viaţa nevoinţelor ascetice. El a fost ales Arhiepiscop al Sârbilor, urmându-i Sfântului Arsenie sub numele de Sava al Doilea. El a păstorit Biserica cu dăruire şi cu dragoste. Sava II a trecut la Domnul în anul 1268 după Hristos. Sfintele sale moaşte se odihnesc în Mănăstirea de la Peci.
Cântare de laudă la Sfântul Sava al Doilea, Arhiepiscopul Sârbilor
Tânărul Predislav necontenit suferea,
Ochii în lacrimi având.
Regina Maică îl întreba
De ce suferi, fiul meu?
La ce privesc ochii tăi?
La faţa Sfântului Sava, unchiul meu, Maică.
Regele Ştefan către fiul său grăi:
Să te însori trebuieşte fiule,
Căci este timpul tău,
Şi eu am îmbătrânit
Pe cine voieşti?
Numele fetei să mi-l spui.
Predislav vorbele tatălui le ascultă,
De soţie nevrând să audă.
Predislav ochii minţii cu lacrimi
Spre Unchiul său Sfânt Sava şi-i îndreaptă:
Pe calea lui Hristos
Aşează-mă pe mine, Sfinte şi Unchiule!
Regele şi Regina mor,
Iar Patriarhul Arsenie
De asemenea la cele cereşti trece,
Biserica văduvă lăsându-o.
De slava lumii al doilea Sava fuge,
Pentru ca slavă îndoită
Asupra lui să se pogoare:
Cinstea episcopiei
Şi cununa sfinţeniei.
Luna februarie in 8 zile: pomenirea Sfantului, slavitului marelui Mucenic Teodor Stratilat (+320).


         Acesta a trait pe vremea imparatului Licinius (308-321), tragandu-se cu neamul din Evhaita. Si, fiind un general viteaz – numele de Stratilat arata ca era un mare conducator de oaste –, imparatul ii incredintase carmuirea cetatii Heracleea, langa Marea Neagra. Si intrecea Sfantul pe multi, cu podoaba sufletului, cu frumusetea trupului si cu puterea cuvantului si multi cautau sa-l aiba prieten. Pana si Licinius imparatul dorea sa-l intalneasca, macar ca auzise ca era crestin. Auzind insa ca acest dregator al sau, nu numai ca s-a indepartat de cinstirea zeilor, dar dar se ostenea si cu propovaduirea credintei in Hristos, si indeamna, pe toti, sa se lepede de inchinarea idolilor, imparatul hotara sa-l cerceteze el insusi si, de nu se va intoarce, cu infricosatoare moarte sa-l piarda.
         A mers, deci, in Heracleea imparatul si, la cererea Sfantului Teodor, I-a dat acestuia ingaduinta sa ia idolii de aur acasa la el, spre a-I cinsti, dupa datina. Dar, ducandu-I acasa, Sfantul a sfaramat idolii in bucati si I-a impartit la saraci. Iar daca s-a facut ziua, Maxentiu sultasul a spus imparatului, ca a vazut capul de aur al zeitei celei mari, Artemida – zeita care fusese data in ajun Sfantului Teodor –, si ca acum era purtat de un sarac. Si acesta, fiind intrebat, a marturisit ca, de la Teodor Stratilat l-a primit. Si imparatul, auzind, de o fapta ca aceasta, a ramas mut de manie. Deci, poruncind slujitorilor, Sfantul a fost prins si adus inaintea sa. Si, marturisind el ca toate cele spuse de sultas sunt adevarate, Sfantul a fost osandit la chinuri grele. Si a indurat Sfantul Teodor, cu credinta si cu barbatie, toate chinurile; si patimind, neincetat propovaduia credinta in Hristos. Deci, imparatul, vazand ca nu poate sa-l intoarca la zadarnica cinstire a idolilor, a poruncit sa I se taie capul si, astfel, s-a savarsit in ziua de 8 februarie. Iar sfintele lui moaste au fost ingropate in cetatea de nastere, Evhaita, care mai apoi s-a numit Theodoropol, in cinstea Sfantului.
         Peste multa vreme, in anul 1260, ele au fost duse la Venetia, unde se afla si astazi. Tot in Venetia se afla si o statuie a Sfantului Teodor, asezata pe un stalp, din vestita piata a Sfantului Marcu.



Intru aceasta zi, pomenirea Sfantului Prooroc Zaharia.

         Numele Zaharia insemneaza “pomenirea lui Dumnezeu”, iar Proorocul Zaharia era din neamul lui Israel, din tribul lui Levi, fiu al lui Varahia si s-a nascut in robie. Nu-I unul si acelasi om cu Zaharia Proorocul-mucenic, de care vorbeste Mantuitorul in Evanghelie (Matei 23, 35). El era preot cand a venit din Babilon, in Tara sfanta si a propovaduit, impreuna cu Proorocul Agheu, imbarbatand poporul la zidirea templului, pe vremea lui Darius I (520 i.Hr.) si a lui Zorobabel, la saptesprezece ani de la intreruperea lucrarilor.
         Cu acest gand de imbarbatare a poporului, a folosit Proorocul, in cuvantul sau, amintiri din trecut, fapte din vremea sa si povestiri din viitor. El a proorocit, astfel, ca Ierusalimul si templul vor fi cladite din nou si se vor umple de binecuvantari ceresti; ca Zorobabel, chemat sa zideasca templul, este o preinchipuire a lui Mesia, cel asteptat sa vie; ca Dumnezeu se va impaca cu Israel, numai daca aces popor va pazi dreptatea, primind un duh de mila si de rugaciune, iar neamurile pagane vor fi pedepsite si se vor intoarce la Dumnezeu, Care va fi singurul Dumnezeu peste tot pamantul; ca Mesia va intra in Ierusalim biruitor si smerit, pentru o vesnica domnie de pace, iar fericirea adusa de El va incepe de la Ierusalim.
         Cartea lui este cea mai lunga din scrierile proorocilor mici.
         Deci, proorocind el, inca, si multe altele, a adormit in Domnul cu pace, la adanci batraneti.

Sinaxar 8 Februarie


În această lună, ziua a opta, pomenirea sfântului măritului marelui mucenic Teodor Stratilat.
Teodor StratilatAcest sfânt a trăit pe vremea împăratului Liciniu. Se trăgea după neam din Evhaita şi locuia în Iracleea, care se află lângă marea Neagră. El întrecea pe mulţi cu podoaba sufletului, cu frumuseţea trupului şi cu puterea cuvintelor; şi toţi căutau să-i câştige prietenia. Chiar şi Liciniu s-a găsit multă vreme în legătură cu el, cu toate că auzise că este creştin şi că defăimase pe idoli. Odată Liciniu a trimis pe câţiva bărbaţi din Nicomidia, care erau de acelaşi rang cu Teodor, şi le-a poruncit să aducă cu cinste înaintea lui pe mucenic. Când aceştia s-au întors şi i-au spus lui Liciniu răspunsul fericitului Teodor (cum că se cădea mai degrabă ca împăratul să se ducă acolo, cu cei mai mari dintre zeii lui) atunci împăratul a pornit îndată la Iracleea. Iar sfântul Teodor, pregătit de mai înainte fiind prin vedenii ce i-au fost trimise în vis de Dumnezeu, când a auzit că Liciniu se apropie, a încălecat pe cal şi i-a ieşit înainte, cinstindu-l precum se cuvine. Şi Liciniu întinzându-i mâna dreaptă, şi întrebându-l de sănătate, a intrat în cetate, şi şezând într-un loc înalt, îndemna pe fericitul Teodor, să aducă jertfă zeilor săi. Iar sfântul, cerând lui Liciniu pe zeii cei mai de seamă, ca şi cum ar fi voit să-i cinstească mai întâi acasă, şi numai după aceasta să le aducă şi jertfe de obşte, împăratul dându-i voie, el a luat pe zeii cei de aur şi de argint, şi la miezul nopţii i-a sfărâmat, şi făcându-i pe toţi mici bucăţi, i-a împărţit celor săraci şi celor lipsiţi. Şi când s-a făcut ziuă Maxenţiu Comentarisie a spus împăratului, că a văzut capul zeiţei celei mari, Artemida, în mâinile unui sărac. De aceea, din porunca lui Liciniu, sfântul a fost prins şi adus înaintea lui, unde a fost supus la nenumărate chinuri şi apoi a fost aruncat în temniţă cu picioarele în butuci, unde a petrecut acolo nemâncat şapte zile. După aceea iarăşi a fost scos şi supus la şi mai grele chinuri în timp ce era pironit pe cruce, în văzul mulţimii din care mulţi luau parte la chinuirea sfântului, care răbda chinurile cu ajutorul lui Dumnezeu. Văzând aceasta, au crezut în Hristos optzeci şi cinci de oameni şi după dânşii alţi trei sute de slujitori, a căror căpetenie era antipatrul Chestiu, care fiind trimişi să omoare pe cei dintâi, au crezut în Hristos. Şi dacă Liciniu, a văzut că se face zgomot mult în cetate, a poruncit să se taie capul sfântului. Dar mulţime multă de creştini s-a ridicat să-i oprească şi abia potolindu-i sfântul, şi făcând rugăciuni către Hristos, i-au tăiat capul, săvârşindu-şi astfel calea muceniciei sale. Iar sfintele lui moaşte au fost mutate din Iracleea la Evhaita, şi puse în locaşul părinţilor săi, precum a poruncit mucenicul, lui Avgar, tahigrafului său, să facă. Acesta, fiind de faţă la mucenicia lui, a scris mai pe larg toată istoria muceniciei sale, întrebările pe care le-a primit şi răspunsurile pe care le-a dat şi a mai descris şi vremea şi chipurile chinurilor sale de multe feluri, precum şi ajutorul pe care l-a primit de la Dumnezeu.
Tot în această zi, pomenirea sfântului prooroc Zaharia.
Zaharia profetulNumele Zaharia se tâlcuieşte: pomenirea lui Dumnezeu. El era din neamul lui Israel din seminţia lui Levi, şi s-a născut în Galaad. A venit apoi în Ierusalim din ţara caldeilor, bătrân foarte; şi aflându-se acolo, a proorocit multă vreme poporului şi a dat multe semne pentru dovedirea celor grăite de el. A spus lui Iosedec, că va naşte fecior şi se va face preot al Domnului în Ierusalim. A binecuvântat pe Salatiil pentru fiul său, zicându-i: tu vei naşte fiu şi vei pune numele lui Zorobabel. Şi în vremea lui Cirus, împăratul perşilor, a dat semn, despre Cresus împăratul Lidiei. Şi a mai înfăţişat cele cu privire la prădarea Ierusalimului, la sfârşitul lui Israel, la începutul şi sfârşitul limbilor şi la dărâmarea templului; şi cu privire la încetarea proorocilor, a preoţilor şi a sâmbetelor, şi cu privire la judecata a doua. Şi proorocind şi alte multe, a răposat în bătrâneţi bune; şi a fost îngropat aproape de mormântul proorocului Agheu.
Tot în această zi, pomenirea sfinţilor mucenici Nichifor şi Ştefan, care prin sabie s-au săvârşit.
Tot în această zi, pomenirea sfintelor surori Marta şi Maria, şi a cuviosului Licarion mucenicul, care de sabie s-au săvârşit.
Sfintele Marta şi Maria, fiind surori, vieţuiau în singurătate, păzindu-şi fecioria. Trecând pe acolo pe unde petreceau ele ighemonul locului, ele scoţând capul pe fereastră au strigat că sunt creştine. Şi ighemonul înduioşându-se de moartea lor cea în floarea vârstei, ele au grăit împotrivă arătând cã moartea cea pentru Hristos nu este moarte, ci viaţă fără de sfârşit. Tot asemenea şi Licarion care era un copil, ce trăia laolaltă cu ele, spunând că este creştin, din porunca ighemonului a fost răstignit împreună cu ele pe cruce. Şi fiind împunşi cu sabia de călăi, şi-au dat sfintele lor suflete în mâinile lui Dumnezeu.
Tot în această zi, pomenirea sfinţilor mucenici Filadelf şi Policarp.
Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Macarie, episcopul Pafosului.
Tot în această zi, pomenirea cuviosului Perghet.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.




Intru aceasta zi, cuvant din Limonar, despre intoarcerea la credinta a unui pustnic eretic de catre patriarhul Efrem.


         Antiohia, fiind daramata cu totul, Justin imparatul a trimis pe dregatorul Efrem ca sa o faca la loc. Si, acest Efrem a fost un om cu viata sfanta si, mai tarziu, a fost hirotonit patriarh al Antiohiei, dupa proorocirea episcopului Pavel zidarul. Si, era atunci, in acele parti, un eretic din ceata lui Sever, care, in chipul Sfantului Simeon Stalpnicul, petrecea pe un stalp si, de acolo, prin inselatoarea sa sfintenie, amagea norodul, si pe multi I-a tras la eresul sau. Ca multimea mai mult cauta la viata decat la Scriptura. Si, patriarhul, vazand ca turma lui piere, mancata de acel eretic, a mers la dansul si l-a sfatuit sa se uneasca cu Biserica, si sa asculte de Sinodul Calcedonului. Iar acela i-a raspuns: “Eu de Sinod nu vreau sa stiu.” A raspuns Sfantul: „Deci, atunci, pe unul ca tine cum sa te sfatuiesc, ca sa nu pieri impreuna cu poporul?” Iar stalpnicul, vrand a infricosa pe patriarh, a zis: „Preasfintite patriarh, sa aprindem un foc si cine, dintre noi, nu va arde, acela are credinta cea buna”. Si s-a minunat patriarhul de aceste cuvinte si i-a zis lui: „Fiule, tie ti se cuvine ca sfatuirea parintelui tau sa o primesti. Dar ceea ce voiesti tu intrece a mea smerenie. Insa, pentru a ta mantuire si a poporului, nadajduind la mila lui Dumnezeu, voi face si aceasta.” Si a poruncit sa atate focul si cand s-au aprins lemnele si se inalta para focului, a zis catre stalpnicul: „Vino si sa intram in foc, precum insuti ai judecat.” Iar el, inspaimantandu-se de foc, nu voia sa se pogoare. Dar patriarhul, dezbracand omoforul sau, l-a aruncat pe el in foc, rugandu-se lui Dumnezeu si zicand: „Doamne, Iisuse Hristoase, Care pentru noi in pantecele Nascatoarei de Dumnezeu Te-ai intrupat, arata-ne noua adevarul”. Si trei ceasuri a fost omoforul in foc si nu s-a vatamat nicicum, ci intreg a ramas. Si, vazand aceasta acel eretic, a blestemat pe Sever si eresul lui si, venindu-si intru cunostinta, s-a unit cu soborniceasca Biserica. Si din mainile dumnezeiescului Efrem a primit preacuratele Taine si a proslavit pe Dumnezeu. Intru acest fel este biruinta Bisericii noastre; ca intareste cuvantul prin minuni si nu invata numai cu cuvinte desarte, incurcate si goale. Dumnezeului nostru, slava! Amin.
Cugetare
Aşa scrie Sfântul Serafim de Sarov despre deznădejde:
„Aşa cum Domnul Hristos pururea se îngrijeşte de mântuirea noastră, aşa şi diavolul, ucigaşul de oameni, umblă necontenit să ne arunce în deznădejde. Iuda trădătorul era laş cu inima şi nedeprins cu lupta duhovnicească, şi de aceea diavolul, văzându-i deznădejdea, l-a atacat şi l-a convins să se spânzure. Petru, piatra cea prea tare, căzând în mare păcat, dar încercat în lupte, nu a deznădăjduit şi nu şi-a pierdut cumpătul, ci mai degrabă a plâns cu amar din inimă înfrântă şi zdrobită pe care văzându-o diavolul a fugit fiind ars ca de foc. Aşa, fraţilor, ne învaţă şi Sfântul Antioh să nu cădem sub povara deznădejdii care vine asupra noastră, ci să ne învelim şi să ne întărim cu Sfânta Credinţă, şi să-i spunem cu îndrăzneală duhului necurat: „Ce este între mine şi tine, duhule lepădat de la Dumnezeu, fugarule din rai şi slugă a minciunii! Neputincios eşti tu, căci Hristos Fiul lui Dumnezeu are putere asupra noastră şi a tuturor, înapoia mea, ucigaşule! Cu Cinstita Cruce noi capul tău şerpesc îl călcăm”.
Luare aminte
Să luăm aminte la Stăpânul Hristos Arhistrategul:
  • Care intră în bătălie contra lui Satan;
  • Care intră în bătălie contra păcatului din om;
  • Care luptă de partea binelui şi contra răului din lumea aceasta;
  • Care îl răpune pe Satan, păcatul şi moartea.
Predică
Despre cum trebuie să întâmpine adevăratul creştin ura din această lume – „Şi veţi fi urâţi de toţi pentru Numele Meu” (Luca 21: 17).
Toţi cei care se iubesc pe ei înşişi mai mult decât pe Dumnezeu îi vor urî pe următorii Stăpânului Iisus.
Toţi cei care iubesc trupul mai mult decât sufletul îi vor urî pe următorii Stăpânului Iisus.
Toţi cei care iubesc această lume mai mult decât Împărăţia cea Veşnică a lui Dumnezeu îi vor urî pe următorii Stăpânului Iisus.
Toţi cei care iubesc păcatul mai mult decât virtutea îi vor urî  pe următorii Stăpânului Iisus.
Numărul celor care urăsc Numele lui Iisus este uneori mai mare şi alteori mai mic. Dar oricât de mare ar fi numărul lor, fraţilor, nu vă temeţi, căci numărul îngerilor şi sfinţilor este miriade. Numărul celor din neamurile voastre care se află în ceruri, adică al iubitorilor de Iisus Hristos, este mai mare decât stelele de pe cer şi decât nisipul mării. O, nu vă temeţi, căci Hristos este cu voi şi aceasta înseamnă că sunteţi mai tari decât cei care vă urăsc! Atunci când Cel Puternic este de partea voastră, voi sunteţi întotdeauna cei mai numeroşi căci sunteţi mai puternici decât oricâte mii de mii ale adeversarilor.
O, Stăpâne Iisuse, Stăpâne Atotputernice, fii totdeauna cu noi şi ne ajută nouă ca să fim pururea cu Tine şi toată frica să fugă de la noi. Căci a Ta este slava şi mulţumirea în veci, Amin!